Tradycyjne receptury

Tradycyjne receptury

Nasze pieczywo tworzymy bez pośpiechu i z pasją, stosując tradycyjne metody. Dzięki wydłużonej fermentacji jesteśmy w stanie wydobyć ze zboża to, co najlepsze, dając Państwu wyśmienity produkt, który jest doceniany przez smakoszy.

Nie idziemy na skróty, nie oszczędzamy na naturalnych surowcach ani przygotowaniu naszych piekarzy, ponieważ nasza praca jest naszą pasją. Wierzymy, że tradycyjne metody w dalszym ciągu sprawdzają się w świecie pełnym pośpiechu i oszczędnośći.

Naturalne zakwasy

Naturalny zakwas czyli zakwas bez dodatku drożdży jest najzdrowszym zakwasem chlebowym. Zakwas taki ma właściwości neutralizujące nieprzyjazne dla zdrowia antyodżywcze składniki zawarte w pełnoziarnistej mące – fityny.

Prawdziwy chleb na zakwasie naturalnym spożywany regularnie, każdego dnia może być traktowany niemal jak lekarstwo. Dzieje się tak za sprawą procesu fermentacji, która zachodzi podczas produkcji zakwasu. W tym właśnie momencie zostają zniszczone toksyny, związki pleśniowe oraz rakotwórcze. Chleb na nim wypiekany przechowywany w odpowiednich warunkach nie spleśnieje.

Po za tym chleb pieczony na naturalnym zakwasie wpływa na usuwanie złogów tłuszczowych w naczyniach krwionośnych i osadów wapiennych w mniejszych tętnicach.

Szalenie ważną cechą jest obecność kwasu mlekowego, który powstaje w procesie fermentacji - tworzenia się naturalnego zakwasu. Bakterie kwasu mlekowego są bardzo pożytecznymi mikroorganizmami, które w sposób naturalny występują w naszym przewodzie pokarmowym dbając o zdrowie jelit. Zapobiegają one i leczą zarówno biegunki, jak i zaparcia czy niestrawności, hamują rozwój chorobotwórczych bakterii gnilnych, gronkowców, a nawet Salmonelli.

Wirtualny spacer

Zobacz wirtualny spacer po naszej piekarnii i cukiernii w Tychach

Zobacz

43-100 Tychy

ul. Piłsudskiego 14

e-mail: biuro@uprzewoznika.pl

Formularz kontaktowy

Prosimy wypełnić poniższy formularz kontaktowy celem założenie zapytania ofertowego, bądź otrzymania potrzebnych informacji.