Z Pokolenia Na Pokolenie

od 1990 roku

Wydłużona fermentacja , czyli o zdrowym chlebie

Współczesne techniki produkcji żywności dążą do tego, by wytwarzać szybciej i taniej. Nie inaczej jest w przypadku pieczywa, które dla większości z nas jest podstawowym produktem spożywczym. Wiele przemysłowych piekarni znacznie przyspieszyło jego wypiek i korzysta ze środków chemicznych, których zadaniem jest poprawienie jego koloru i zapachu. Takie działania nie są jednak obojętna dla naszego organizmu, czego efektem jest wzmożone występowanie alergii.

Przeciwieństwem chleba, który możemy spotkać w hipermarketach, jest pieczywo wytwarzane z zastosowaniem wydłużonej fermentacji. Ciasto, które poddane jest wspomnianemu procesowi bogate jest w bakterie kwasu mlekowego. To właśnie one ułatwiają trawienie, a także wspomagają walkę organizmu z bakteriami chorobotwórczymi .

Wydłużona fermentacja jest ponadto niezwykle korzystna dla osób, które mają obniżoną przyswajalność glutenu. Bakterie zawarte w kwasie mlekowym pozwalają bowiem neutralizować ten składnik, dzięki czemu nie dochodzi do reakcji immunologicznej. Warto również zwrócić uwagę, że wiele alergii, na które cierpi spora część społeczeństwa, wynika z nieprawidłowego wytwarzania żywności. Brak czasu na odpowiednią fermentację ciasta, a także stosowanie chemicznych dodatków w celu przedłużenia daty przydatności pieczywa do spożycia przyczyniają się do pogorszenia naszego zdrowia i samopoczucia.

 


 

Naszym zdaniem pieczywo powinno być lekkostrawne i dostarczać wielu wartości odżywczych. Aby było to możliwe konieczne jest użycie tradycyjnego zakwasu, który w swoim składzie ma prozdrowotne bakterie kwasu mlekowego, kwasy organiczne, a także antyoksydanty. Warto zauważyć, że zdrowe, tradycyjne pieczywo jest również wskazane dla osób, które troszczą się o swoją wagę. Wspomniane wcześniej bakterie kwasu mlekowego pozwalają ponadto znacząco obniżyć indeks glikemiczny, co jest informacją szczególnie istotną nie tylko dla osób zmagających się z nadwagą, lecz również z cukrzycą.

Możecie być pewni, że nasze pieczywo wytwarzane jest tylko z naturalnych składników i zgodnie z najwyższymi standardami. Warto więc zadbać o własne zdrowie, wybierając produkty pełnowartościowe, dzięki którym będziemy cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem.

Wirtualny spacer

Zobacz wirtualny spacer po naszej piekarnii i cukiernii w Tychach

Zobacz

43-100 Tychy

ul. Piłsudskiego 14

e-mail: biuro@uprzewoznika.pl

Formularz kontaktowy

Prosimy wypełnić poniższy formularz kontaktowy celem założenie zapytania ofertowego, bądź otrzymania potrzebnych informacji.